Dela nyhet
NYHET! Vår nya hemmabana för krutskyttet ser ni på bilden.
16 apr, 22:24 0 kommentarer

Historia:
Historiskt sett är vår korthållsverksamhet en relativt ny aktivitet gentemot övriga skjutgrenar vi bedriver i vår förening. När Upphärads förening startade den där lördagen i slutet av april år 1900, har 2oo & 3oom, samt fält varit de skjutgrenar som funnits med längst. Sen introducerades luftgevär, kan det varit på 50- eller 60-talet Upphärad tog sig an denna disciplin (lägg gärna till fakta i kommentatorsfältet). En skjutgren som idag hos de flesta föreningar är insteget till sporten skytte.
Korthåll:
Hur kom korthållsskyttet till vår förening?
Under ett luftgevärsläger/träff i Alingsås i början av 90-talet fick deltagarna prova denna skjutgren. Skjutplatsen var under tak i en röd byggnad och mynnade ut över en 50m lång grön gräsmatta, längst där borta lyste papptavlor upp i solskenet. Bakom kulfånget fanns en gammal granskog och på himlen syntes inte många moln. Har inget minne av vilka som var med mer än jag, förutom några Alingsåsskyttars namn (dessa skjuter inte idag).
Skjuttekniken var ungefär densamma som i luftgevär, även om man nu fick skjuta liggandes och den där lilla blykulan från luftgeväret var utbytt mot en något större patron med krut (22lr.). Fokus, lägg an, andas in, andas ut och krama sakta av, PANG! Sen kom den där doften de flesta krutskyttar går igång på under våren. Där och då började mitt intresse för den här grenen, att man sen sköt 49p på sin första tavla och fick ta emot mycket beröm av de äldre skyttarna man såg upp till, gjorde inte saken sämre den där dagen i Alingsås.
Men problemet var att vi inte hade den grenen hos oss i Upphärads Sg då, varken bana eller gevär. Istället blev man medlem i vår grannförening, Flundre Skf. En fantastisk förening på så många sätt, en förening där framgångarna sitter i väggarna på något sätt och tar fram skytt efter skytt som kan ta sig hur långt som helst. Det dröjde inte länge innan även brodern Benny blev medlem och började skjuta för Flundre. Från Lundens skjutbana har man många minnen med sig genom åren, den varma stämningen, konkurrensen och kortegen av bilar fyllda av skytteintresserade familjer till tävlingarna, även den där foten man fick på skon när brodern tyckte man skulle skärpa till sig utifrån vad han bedömde i kikaren, då en inte höll måttet.
Efter en tre år ungefär tog Upphärad beslutet att vi öppnar dörren för 50m skyttet här i vår förening, och köpte in ett par gevär. De två första gevären i föreningen är de med metallskruvar på dioptern (130 och 313 i serienummer).
Det var så det började en gång i tiden.
Lundens Skjutbana & Skogssäters Skyttecenter:
Sedan starten har Lundens Skjutbana som ligger strax utanför Sjuntorp mot Lilla Edet varit vår hemmabana. En liten gemytlig skjutbana med sin idyll som för alltid kommer ligga mig varmt om hjärtat. Men ibland ändras saker och ting som gör att man behöver tänka om och tänka nytt och inte var rädd för att ta klivet in i det "okända". Idag körde vi upp våra krutgevär till vår NYA hemmabana på Skogssäters Skyttecenter. Skogssäter är belägen ut mot Öresjö, där infarten ligger mellan den gamla bilskroten och jaktskyttebanan (lerduva, älg och gris). En bana som har många fördelar. Den är mer likt en tävlingsbanas uppbyggnad, har 20 tävlingsställ, vi har även tillgång till en skjutbana på 200 & 300m, och hyran kan bli bättre för vår ekonomi. Nackdelarna är att det är en av Sveriges kallaste och blåsigaste banor (dock något som skapar bättre skyttar), och att den ligger längre ifrån Upphärad.
Snart kommer säsongsplaneringen för korthållsskyttet ut,
då vänder vi blad och börjar skriva ny historia.
Välkomna hit.
Karta till Skogssäters Skyttecenter, Trollhättan.